Nie masz żadnych planów na weekend? W takim razie możesz spróbować stracić trochę na wadze. Stosując zaprezentowane przez nas menu na wolne dni, będziesz rozkoszować się jedzeniem bez wyrzutów sumienia.
Rezultat diety weekendowej będzie widać już w poniedziałek.
Dieta samodzielnie lub w towarzystwie
Nasze przepisy zostały w większości opracowane jako dania dla jednej osoby. Przepisy opracowane dla większej liczby osób zostały odpowiednio oznaczone.
1 dzień – sobota
Muesli z warzywami (Śniadanie)
Czas przygotowania: około 15 minut
- 4 łyżki płatków żytnich
- koperek
- 1 marchewka
- 150 ml chudego jogurtu
- 1/2 jabłka
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 mały czerwony burak
- pieprz
- sok z cytryny
- Namoczyć płatki na noc w wodzie. Marchewkę, jabłko i burak obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki i skropić sokiem z cytryny. Umyć i osuszyć koperek, drobno posiekać.
- Wymieszać jogurt z miodem, koperkiem i pieprzem. Przyprawić do smaku niewielką ilością soku z cytryny. Przełożyć płatki na talerz, dodać warzywa i polać przygotowanym sosem jogurtowym.
Bananowy jogurt (Drugie śniadanie)
Czas przygotowania: około 10 minut
- 1 banan
- 3 łyżki pełnoziarnistych płatków z pszenicy orkisz
- 150 ml chudego jogurtu
- Obrać banan i rozgnieść go łyżką na miazgę. Wymieszać mus bananowy z jogurtem, posypać go płatkami.
Halibut z warzywami (Obiad)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 40 minut
- 800 g halibuta
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kg rzodkwi
- chude mleko
- 4 łyżki wytrawnego białego wina
- chrzan
- sól
- gałka muszkatołowa
- Oczyścić rybę i skropić sokiem z cytryny. Rzodkiew obrać i pokroić w słupki.
- Wymieszać wino z 2 łyżkami wody, wlać do garnka i zagotować. Dodać rzodkiew i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
- Posypać rybę solą oraz pieprzem i upiec ją na grillu w piekarniku. Umyć i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i drobno posiekać.
- Wyjąć z garnka 1/3 ugotowanej rzodkwi, włożyć do miksera i rozdrobnić z dodatkiem mleka i niewielkiej ilości chrzanu. Wymieszać sos z pozostałą częścią rzodkwi. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić całość do smaku gałką muszkatołową. Do potrawy pasują gotowane ziemniaki.