Dieta na weekend

Nie masz żadnych planów na weekend? W takim razie możesz spróbować stracić trochę na wadze. Stosując zaprezentowane przez nas menu na wolne dni, będziesz rozkoszować się jedzeniem bez wyrzutów sumienia.
Rezultat diety weekendowej będzie widać już w poniedziałek.

Dieta samodzielnie lub w towarzystwie
Nasze przepisy zostały w większości opracowane jako dania dla jednej osoby. Przepisy opracowane dla większej liczby osób zostały odpowiednio oznaczone.

1 dzień – sobota
Muesli z warzywami (Śniadanie)
Czas przygotowania: około 15 minut

  • 4 łyżki płatków żytnich
  • koperek
  • 1 marchewka
  • 150 ml chudego jogurtu
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 mały czerwony burak
  • pieprz
  • sok z cytryny
  1. Namoczyć płatki na noc w wodzie. Marchewkę, jabłko i burak obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystkie składniki i skropić sokiem z cytryny. Umyć i osuszyć koperek, drobno posiekać.
  2. Wymieszać jogurt z miodem, koperkiem i pieprzem. Przyprawić do smaku niewielką ilością soku z cytryny. Przełożyć płatki na talerz, dodać warzywa i polać przygotowanym sosem jogurtowym.

Bananowy jogurt (Drugie śniadanie)
Czas przygotowania: około 10 minut

  • 1 banan
  • 3 łyżki pełnoziarnistych płatków z pszenicy orkisz
  • 150 ml chudego jogurtu
  1. Obrać banan i rozgnieść go łyżką na miazgę. Wymieszać mus bananowy z jogurtem, posypać go płatkami.

Halibut z warzywami (Obiad)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 40 minut

  • 800 g halibuta
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 kg rzodkwi
  • chude mleko
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • chrzan
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  1. Oczyścić rybę i skropić sokiem z cytryny. Rzodkiew obrać i pokroić w słupki.
  2. Wymieszać wino z 2 łyżkami wody, wlać do garnka i zagotować. Dodać rzodkiew i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
  3. Posypać rybę solą oraz pieprzem i upiec ją na grillu w piekarniku. Umyć i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i drobno posiekać.
  4. Wyjąć z garnka 1/3 ugotowanej rzodkwi, włożyć do miksera i rozdrobnić z dodatkiem mleka i niewielkiej ilości chrzanu. Wymieszać sos z pozostałą częścią rzodkwi. Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić całość do smaku gałką muszkatołową. Do potrawy pasują gotowane ziemniaki.