Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Coraz więcej osób zmaga się z wysokim stężeniem cholesterolu, a szczególnie frakcji LDL. Jeżeli zaobserwujemy u siebie w wynikach morfologii przekroczenie dozwolonej normy, należy wprowadzić czym prędzej zdrowe odżywianie, a mianowicie zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej. Jak wynika z obserwacji już po paru miesiącach od zastosowania prawidłowo zmodyfikowanej diety, a więc takiej która dostarcza wartościowych składników odżywczych w odpowiednich ilościach można zauważyć poprawę złych wyników badań morfologicznych. Stosowanie diety antycholesterolowej ma więc niebagatelne znaczenie na redukcję cholesterolu w krwi człowieka.
Osobom u których cholesterol przekracza dozwoloną granicę, zaleca się wdrożenie w życie diametralnych zmian, czyli między innymi zdrowego sposobu odżywiania, co umożliwi ochronę przed pojawieniem się fatalnej w skutkach miażdżycy. Dieta pozwalająca obniżyć cholesterol polega na ograniczeniu spożycia produktów obfitujących w cholesterol, które zarazem spowodują wzrost wartościowej jego frakcji, czyli HDL. Dieta ta jest podobna do diety śródziemnomorskiej, a więc bogata jest w ryby, warzywa i owoce oraz oliwę. Z codziennego jadłospisu wyklucza się czerwone mięso, podroby, tłuste wędliny typu parówki, boczek i salami. Zaleca się także rezygnację z masła, smalcu i twardych margaryn – produkty te obciążają wątrobę. Jeżeli chodzi o nabiał, to warto wykluczyć produkty typu śmietana z dużą zawartością tłuszczu, ser żółty i topiony oraz pełnotłusty ser biały. Zdrowa dieta nie zawiera fast foodów, chipsów, jasnego chleba, napojów alkoholowych, ciastek, herbatników, tortów, ciast, chałwy czy lodów. istnieją za to pewne substancje, które znacznie mogą obniżyć poziom cholesterolu, a mianowicie chodzi o kwas gama-linolenowy, karnitynę, lecytynę sojową oraz pyłek kwiatowy. Bardzo ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia zawartości trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą cholesterol dobry, czyli HDL. Znajdziemy je w morskich rybach o dużej zawartości tłuszczu, jak również w oliwie i oleju.