Dieta na weekend

Zapiekanka warzywna (Kolacja)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 45 minut

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g chudego owczego sera lub mozzarelli
  • 700 g cukinii
  • 500 g pomidorów koktajlowych
  • pieprz
  • oregano
  • 1 pełnoziarnista bagietka
  • bazylia
  1. Wysmarować płaską formę żaroodporną niewielką ilością oleju. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (z cyrkulacją gorącego powietrza: 180°C).
  2. Umyć warzywa. Odciąć końce cukinii i usunąć szypułki pomidorów. Pokroić warzywa na plastry o grubości 1/2 cm i dekoracyjnie ułożyć je w formie.
  3. Wypłukać i osuszyć zioła, oberwać listki i drobno posiekać. Pokruszyć ser i wymieszać z ziołami. Przyprawić do smaku pieprzem. Nie solić.
  4. Piec przez 15 minut pod przykryciem, a następnie zapiekać bez przykrycia na środkowej blasze piekarnika przez około 7 minut. Potrawa jest gotowa, kiedy ser będzie lekko przypieczony. Podawać z bagietką pokrojoną w ukośne plastry.
Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna

2 dzień – niedziela
Płatki zbożowe z mlekiem i miodem (Śniadanie)
Czas przygotowania: około 15 minut

  • 5 łyżek pełnoziarnistych płatków zbożowych
  • 1 1/2 filiżanki mleka (1,5% tł.)
  • sól
  • miód
  1. Wymieszać mleko z taką samą ilością wody i szczyptą soli. Wsypać płatki zbożowe. Całość zagotować, a następnie zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić na 4 minuty.
  2. Wylać potrawę na talerz i przyprawić do smaku miodem.

Rzeżucha w pikantnym sosie (Drugie śniadanie)
Czas przygotowania: około 10 minut

  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 100 ml kefiru
  • 100 ml chudego jogurtu
  • musztarda
  • chrzan
  • tabasco
  • pieprz
  1. Umyć, osuszyć i przebrać rzeżuchę, a następnie drobno ją posiekać. Wymieszać kefir, chudy jogurt i rzeżuchę. Doprawić do smaku musztardą, chrzanem, tabasco i pieprzem.

Gołąbki w czerwonej kapuście (Obiad)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 1 godziny

  • Zewnętrzne liście z główki czerwonej kapusty
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1-2 czerstwe pełnoziarniste bułeczki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 0,5 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 700 g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 łyżeczki jagód jałowca
  1. Umyć liście kapusty, wyciąć grubą, środkową część każdego liścia, a następnie wrzucić do wrzącej wody i blanszować przez 3 minuty. Spłukać zimną wodą i osączyć.
  2. Namoczyć bułeczki w letniej wodzie. Opłukać i osuszyć natkę pietruszki, oberwać listki i drobno posiekać. Obrać cebulę i marchewkę i pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć bułeczki z wody. Mięso, bułki, jajko, natkę pietruszki i połowę cebuli wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Rozłożyć liście kapusty i równomiernie rozsmarować na nich farsz. Złożyć do środka boki każdego liścia i zwinąć go w rulonik. Zabezpieczyć brzegi rulonika patyczkiem lub nicią kuchenną.
  4. Rozgrzać olej i obsmażyć gołąbki ze wszystkich stron na małym ogniu. Dodać pozostałą część cebuli i marchewkę. Zalać wszystko wywarem warzywnym, dodać koncentrat pomidorowy, jagody jałowca i gotować pod przykryciem około 20 minut.
  5. Wyjąć z garnka jagody jałowca, sos zmiksować i doprawić do smaku przyprawami.