Kanapka z serem i kiełkami (Podwieczorek)
Czas przygotowania: około 5 minut
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba
- pieprz
- 3 łyżki ziarnistego twarogu
- świeże kiełki
- sól
- słodka papryka w proszku
- Umyć i osączyć kiełki. Posmarować chleb twarogiem. Posypać kanapkę solą, pieprzem oraz kiełkami. Przyprawić sproszkowaną papryką.
Ziołowa maślanka (Podwieczorek)
Czas przygotowania: około 5 minut
- 3 łyżki posiekanych ziół
- gałka muszkatołowa
- 120 ml maślanki
- 1 pełnoziarnista bułeczka
- pieprz
- Zimną maślankę wymieszać z ziołami i przyprawić do smaku przyprawami.
- Podawać z pełnoziarnistą bułeczką.

Jaja w koszulkach na liściach roszponki (Kolacja)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 30 minut
- 450 g roszponki
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 4 pomidory
- 4 łyżki chudego jogurtu
- 100 ml octu
- 2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
- 4 jajka
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 2 cebule
- pieprz
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka octu ziołowego
- Przebrać listki roszponki, dokładnie umyć i rozłożyć na czterech talerzach. Umyć pomidory, usunąć szypułki, miąższ pokroić w drobną kostkę i ułożyć na roszponce.
- Zagotować litr wody, dodać ocet. Każde jajko oddzielnie wybić na spodek i powoli wpuścić do gorącej wody na około 5 minut.
- Przygotować sos. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Umyć i osuszyć koperek, usunąć łodygi, resztę drobno posiekać. Wlać ocet, olej, jogurt, musztardę i miód do wysokiego naczynia. Dodać pieprz i ubić wszystko trzepaczką.
- Na środek każdego talerza wyłożyć sos i umieścić na nim jedno jajko. Posypać startą rzodkiewką.