Dieta na weekend

Kanapka z serem i kiełkami (Podwieczorek)
Czas przygotowania: około 5 minut

  • 1 kromka pełnoziarnistego chleba
  • pieprz
  • 3 łyżki ziarnistego twarogu
  • świeże kiełki
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  1. Umyć i osączyć kiełki. Posmarować chleb twarogiem. Posypać kanapkę solą, pieprzem oraz kiełkami. Przyprawić sproszkowaną papryką.

Ziołowa maślanka (Podwieczorek)
Czas przygotowania: około 5 minut

  • 3 łyżki posiekanych ziół
  • gałka muszkatołowa
  • 120 ml maślanki
  • 1 pełnoziarnista bułeczka
  • pieprz
  1. Zimną maślankę wymieszać z ziołami i przyprawić do smaku przyprawami.
  2. Podawać z pełnoziarnistą bułeczką.
Roszponka
Roszponka

Jaja w koszulkach na liściach roszponki (Kolacja)
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 30 minut

  • 450 g roszponki
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki chudego jogurtu
  • 100 ml octu
  • 2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
  • 4 jajka
  • 1 łyżka miodu akacjowego
  • 2 cebule
  • pieprz
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka octu ziołowego
  1. Przebrać listki roszponki, dokładnie umyć i rozłożyć na czterech talerzach. Umyć pomidory, usunąć szypułki, miąższ pokroić w drobną kostkę i ułożyć na roszponce.
  2. Zagotować litr wody, dodać ocet. Każde jajko oddzielnie wybić na spodek i powoli wpuścić do gorącej wody na około 5 minut.
  3. Przygotować sos. Obrać i pokroić w kostkę cebulę. Umyć i osuszyć koperek, usunąć łodygi, resztę drobno posiekać. Wlać ocet, olej, jogurt, musztardę i miód do wysokiego naczynia. Dodać pieprz i ubić wszystko trzepaczką.
  4. Na środek każdego talerza wyłożyć sos i umieścić na nim jedno jajko. Posypać startą rzodkiewką.