Niezwykle często mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w trakcie dnia i jest w tym sporo racji, jak przekonują specjaliści od żywienia. Nie tylko przynosi energię na początek dnia, ale także na cały, gdyż deficytów komponentów odżywczych, które znajdują się w organizmie gdy śniadanie zostanie pominięte, nie da się nadrobić w w późniejszej porze. Ponadto śniadanie, nawet niewielkie, na przykład banan czy inny owoc, powoduje, że „budzi się” układ trawienny, jest to więc dla niego swoiste paliwo na rozruch. Dzięki temu kolejne posiłki są szybciej trawione, ale ma to także znaczenie wcale nie wyłącznie dla osób odchudzających się. Dla tych jednak ważna jest także ta informacja, iż pokarmy spożyte do południa są trawione szybciej niż po południu, kiedy to już organizm zwalnia przed nocnym odpoczynkiem. Dlatego jeśli ktoś jest na diecie i boi się, iż przytyje na przykład od słodyczy, a ma na nie niepohamowaną ochotę, powinien jeść je właśnie do południa, w ramach pierwszego ewentualnie drugiego śniadania. Jeśli zaś dana osoba jest na naprawdę radykalnej diecie na odchudzanie, musi postawić na śniadanie przyrządzone o wytyczne dietetyczne. Może to być na przykład zdrowa mieszanka musli z owocami, świeżymi lub suszonymi, z chudym mlekiem, jogurtem albo – w wersji super dietetycznej – przegotowaną wodą albo sokiem z owoców. Na dietetyczne śniadanie da się też jadać pieczywo pełnoziarniste, zdrową owsiankę (będzie zawierała mniej kalorii na odtłuszczonym mleku) oraz ogromne ilości owoców i warzyw. Osoby z kolei, które się nie odchudzają, muszą zadbać, by ich śniadania były niezwykle wartościowe i treściwe.